Suomen Naivistit ry julkaisi taidekirjan Elämän kuvaajat, maailmojen avaajat – Naivistien tarinoita sanoin ja kuvin. Kirjan julkistamistilaisuus pidettiin Taidekeskus Väinölässä Varkaudessa Naivistifestivaaleilla 2.7.2022. Teos toteutettiin yhteistyössä Suomen Naivistit ry:n hallituksen ja kolmenkymmenen teokseen tarinaan antaneen naivistin kesken. Teoskuvat painokuntoon työsti toimittaja Vesa Moilanen. Teoksesta löytyy taiteilijoiden kiehtovien tarinoiden lisäksi naivismin historiaa meiltä ja maailmalta sekä professori Hannu Itkosen tervehdys. Kansikuva: Anna-Liisa Hakkarainen – My Way. Teosta voi ostaa Taidekeskus Väinölästä 25 euron hintaan.

Kuvassa kirjan toimittajat, naivistitaiteilija, yhdistyksen puheenjohtaja Marja-Muusa Hämäläinen ja TtM, väitöskirjatutkija Laura Ortju. Teoksen toimittaminen oli yhteinen matka, iloineen ja oivalluksineen, kuten myös pitkine iltoineen.

”Tämän teoksen on siivittänyt matkaan unelma.
Unelma maailmasta, jossa vallitsee rauha ja jossa kannustamme
ja arvostamme toinen toisiamme.”

Tässä teoksessa kolmekymmentä suomalaista naivistia kertoo oman tarinansa. Tarinat sisältävät pilkahduksia naivistien elämästä lapsuudesta tähän päivään. Kertomuksiin mahtuu menetyksiä ja haikeutta, kuin myös iloa, lohtua ja uuden löytämistä.
Teoksen tekstien ja kuvien avulla pääset matkalle naivistisen taiteen ja taiteilijuuden polulle. Itseoppineisuus, akateeminen taidekoulutus, monitaiteilijuus sekä perhe-elämä ja arkinen työ ovat antaneet sävyjä monen taiteilijan elämään. Tarinoista nousee esiin vahva, taiteellista työtä tukeva ja kannustava yhteisöllisyys, joka naivistien kesken vallitsee niin Suomessa kuin ympäri maailman.
Kuten naivistit tuovat tarinoissaan esiin, merkityksellistä taiteessa on katsojan kokemus. Niin myös tässä teoksessa. Tämä on tehty juuri Sinua ajatellen. Levollisia ja antoisia lukuhetkiä tarinoiden ja valloittavien teoskuvien parissa.

Toimittajat ja Suomen Naivistit ry:n hallitus

ELÄMÄN KUVAAJAT; MAAILMOJEN AVAAJAT
Naivistien tarinoita sanoin ja kuvin kirjaa

voit tilata marja@muusa.inet.fi hinta 25€ + postituskulut 7€ eli yhteensä 32€

Juttu ja toimittajien äänihaastattelu Sykkeessä-Mediassa: Kirja naivisteista on huikea kulttuuriteko /8.6.2022